Thursday, October 26, 2006

Poppy and Remembrance


Vandaag lag er een envelopje in de bus met daarin twee poppies. Of te wel een klaproos. De Poppy is voor de Canadezen en inwoners van de andere Commenwealth landen een symbool van herdenking. Op 11 november, Remembrance day, worden in de Commenwealth alle gevallen herdacht van alle oorlogen. De poppy wordt dan fier gedragen op je jas. De oorsprong van de poppy is te vinden in de Eerste Wereldoorlog. Het enige wat nog groeide op de slagvelden in Belgie en Frankrijk was de klaproos. De enige bloem de vele graven sierde in die tijd. Lieutenant-Colonel John McCrae , geboren in Guelph, hier niet ver vandaan, maakt de poppie beroemd met zijn:


IN FLANDERS FIELDS

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard the guns below

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.

If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John McCrae


Het hele verhaal kan je lezen op de navolgende site (in het Engels) http://www.legion.ca/asp/docs/rempoppy/allabout_e.asp#lapel

Als je in de buurt van Ieper, Belgie woon is het aan te raden om in deze tijd van het jaar een bezoek te brengen aan die stad in Belgie. Hier vonden de gruwelijkste gevechten plaats in de Eerste Wereldoorlog. De streek waar McCrae zijn gedicht schreef. Als je daar door de omgeving, begraafplaatsen en loopgraven loopt, krijg je een beetje het gevoel wat de soldaten, aan beide kanten, daar doormaakte. Ik heb een van de poppies uit het envelopje genomen en op mijn uniformjas gestoken. Ook als is het allemaal zo lang geleden onstaan, maar jammer genoeg zijn we nog steeds in oorlog met iedereen en nog wat zodat we moeten blijven herinneren aan war er gebeurt en nog steeds plaatsvindt. Zeker als Nederlander is het een goed iets om op 11 november even stil te staan en te denken aan die Canadezen die ons land toen voor het grootste deel hebben bevrijd. Mocht je waardan ook, in deze maanden, iemand met een poppie op zijn jas zien rond lopen, sta dan even stil en herdenk de gevallenen.

No comments: