Tuesday, September 08, 2009

From Shakespeare to.................................................St. Mary's

Gisteren was het Labour Day de laatste dag van de vakantie en het begin van een nieuw school jaar. Ook het einde van de zomer, zwembaden dicht, en geen geluier meer. Wat doe je op zo'n dag, in iedergeval geen labour. Nicole had een afspraakje met haar vriend die in Stratford, ON woont,  voor het overblijfsel, Ash, Caro en ik om de omgeving daar eens te verkennen. Stratford ligt ongeveer een half uur ten zuid westen van Kitchener.

Als je door Stratford rijdt zie je een wat ouder stadje wat zijn cultuur goed heeft vastgehouden, alle gebouwen en parken goed onderhouden en als er geen auto's waren zou je denken dat je weer terug was in de late 18 honderd's. Dat alles in Stratford er zo goed en oud uitziet heeft een reden. Voor de Engels kenners onder ons die ook nog eens van oude leesttof houden, denken bij  Startford meteen aan Shakespeare. Shakespeare leefde in het middeleeuwse Stradford aan de Avon, niet in Canada natuurlijk maar in het oude Albion. Reden voor het Canadese Stratford om hun stadje
om te toveren in een 'Shakespeare' stad. Door het hele stadje heen kom je herinneringen tegen met betrekking tot Shakepeare, huizen, theaters, straatnamen en aangelegde engelse tuinens. Yup, theaters.

Elk jaar is er het beroemde SHAKESPEARE FESTIVAL, waar in de diverse theathers Shakepsears stukken worden opgevoerd. Van heinde (of hijnde? lol) en ver stromen tienduizende Shakespeare liefhebbers naar Stratfrod om dit te theathergeweld te beleven. Voor ons drie een leuk stadje om te flaneren en gezellig op een buitenterras, jawel een terras, te dineren. Voor diegene die in de buurt wonen kan ik Stratford zeker aan bevelen!


 Verder zijn we naar vele omwegen in St. Mary's aangekomen. We dachten haast dat het helemaal niet bestond, maar uiteindelijk, via Stavistoke, hebben we het kleine slaperige plaatsje gevonden. Wat is er nu zo al te zien in dat plaatsje. Op Labor Day niet veel, alles is dicht op Tim Hortons na. Maar vele gebouwen zijn van steen en lijken op kleine kasteeltjes en midden in het dorpje vind je aangelegde watervalletjes, waar je lekker met je bloten voeten in kan wandelen. En dat is het zo'n beetje wel. Waarom die watervalletjes? De regio stond bekend om hun vele Mills, molens die werken via waterkracht, waarvan ik er geen een meer van ben tegengekomen. Voor wat geluier en gewandel is St. Mary's een leuk dorp, maar dat is het zo ongeveer wel.

Volgend weekend is er in de regio een hele hoop meer te doen, de aanvang van de herfst, met in elk dorpje, stad of township een FALL FAIR. Boeren op tractoren, velden vol met kraampjes met verse groenten en wat al niet meer. De moeilijkheid is alleen om de leukeste fair te vinden, want ze zijn namelijk allemaal in het zelfde weekend.

Maar alla, de zomer is voorbij, beide dames zijn naar College, ik vokgende week, alles is weer normaal..............

No comments: