Friday, July 18, 2008

Curves, roads, macadam, etc................

De meeste die iets van Canada weten kennen het gezegde " Canada heeft twee jaargetijden, namelijk de winter en wegwerkzaamheden". De winters zijn nogal strenge, veel vorst en veel sneeuw. Door al dat vocht en vorst zijn de wegen, na een winter, in een embarmelijke staat. Vol met spleten en pot holes. De pot holes zijn soms zo diep dat je er om heen moet rijden. Vroeg in de lente, als de sneeuw gesmolten is, komen de eerste wegreperatie wagens weer de weg op. Ze vullen de holes met een sneldrogend goedje, zodat je, tijdeijk, normaal over de weg kan rijden. Zo'n beetje eind mei beginnen ze dan met het tweede jaargetijde, opnieuw asfalteren.

Onze straat is weer een ander hoofdstuk. Onze straat kent het gehele jaar werkzaamheden. Toen ze begonnen met deze wijk hebben ze als eerste en weg aangelegd, dit voor het bouwverkeer. Dan is er een regeltje in de wet dat een bouwer pas kan beginnen met het bouwen van huizen als er een stoeprand is. De Canadezen hebben een speciale, vreemde, manier om stoepranden, curves, aan te leggen. Deze curves zijn namelijk niet zoals wij nederlanders die kennen. Vrachtwagen brengt curves en ligt ze er in. Nee hier worden de curves gegoten!. Men maakt zich in het begin nog niet echt druk om er een oprit bij te verzinnen. Opritten zijn dus ook niet kant en klaar. Als een huis zo'n beetje klaar is komt er een slijpmachine, die in de curve een mooie oprit slijpt, en hup daar is de oprit. Mooi zou je denken alles klaar. Echter na een tijd komen er wat mannen die met verf allerlei pijlen op de curves en weg spuiten. waarom dit? De waterafvoer...... Het regenwater loopt niet helemaal zo als het wezen moet naar de afvoerput. Zo, dus weer een man of twintig aangesleurd, die een deel van de weg, oprit en curve compleet weghalen. Met als reslutaat een groot gat voor je oprit. Na een week komen er dan weer wat andere mannetjes, deze gan weer een oprit curve in beton gieten. Weer een paar dagen later komen ze de pas geasfalteerde oprit en weer opengebroken oprit opvullen met nieuw asfalt.


Je ziet wel, met houdt elkaar hier bezig. Dit is nog niet het einde. Want er was ook nog een flink gat in de weg. Dit werd ook weer netjes door enkele, andere, mannen dicht gemaakt. Elk verhaal heeft natuurlijk een goede afloop, ook deze. Deze ochtend kwam er zwaar materieel de straat in rollen en begonnen ze, zonder ook maar iemand in de straat te hebben geinformeerd, de weg opniew te asfalteren. Zag zelfs een auto worden weggesleept die netjes geparkeerd was op de weg. Op dit moment wordt onze straat voorzien van een nieuwe laag asfalt. Gelukkig een sneldrogende, anders kwam niemand meer in of uit de straat. Het tweede jaargetijden kan weer beginnen, 'WINTER"


No comments: