Monday, June 23, 2008

Kitchener's City Hall.............

Canada's geschiedenis is oud, als je naar het land zelf kijkt, niet de naam, niet de cultuur, niet de inwoners, op de 1st Nation na dan. Oude gebouwen zijn er helemaal bijna niet meer te vinden. Als een gebouw 150 jaar oud is, wordt het al als heel oud gezien. Voor ons Europeers stelt dat niet echt veel voor. Je zou dan haast denken dat ze oude gebouwen zo lang mogelijk in goede staat willen houden. Echter vergeet dat maar.

In het centrum van kitchener zie je heel wat oudere huizen, gebouwd rond 1900. Het waren toen huizen van de gegoede burgerij. Nu zijn het vak huizen die worden onderverhuurt aan minder bedeelde. Het jammerlijk hiervan is dat de eigenaren deze niet bijhouden en derhalve ook in verval raken. Heel jaammer. Nu zie je dat kleine bedrijvem, zoals advokaten kantoren deze huizen kopen om daar hun kantoor in te vestigen. Maar het blijft jammer dat veel van die majesteuze huizen niet meer het doel dienen waarvoor ze gebouwd zijn. Vaak worden ze ook gesloopt om op de grond een 'condo-complex' te bouwen.

Niet alleen de huizen moeten er aan geloven in de jaren zeventig kon de City er ook wat van. Kitchener kende een mooie City Hall met klokken toren. Een echt stadhuis met status. Echter het werd te klein en pasdte niet in de jaren zeventig 'moderne bouwstijl'. Het werd dan ook tegen de vlakte gegooid om plaats te maken voor een stadhuis met veel glas en staal. De klokken toren heeft het overleefd en staat nu aan bj de ingang van Victoria park, is er tenminste nog iets van de oude glorie overgebleven. Ben benieuwd of ons huis ooit de 100 jaar gaat halen.

No comments: